TARİHÇEMİZ

TARİHÇEMİZ

Teğmen Kalmaz İlkokulu, 1963-1964 öğretim yılında açılmıştır. Öğretim yılı başında okul binasının yapımı tamamlanamadığından Kavaklıdere İlkokulu’nda eğitim ve öğretime 3. devre olarak devam etmiştir. 1964 yılının Mayıs ayında okul binasının tamamlanmasından sonra yeni binasına taşınmıştır. Zamanla öğrenci sayısının artması nedeni ile 1981 yılında ek bir bina daha yapılmıştır. Eğitim ve öğretime halen bu iki binada devam etmektedir.

On dokuz derslik ve bir laboratuardan oluşan bu iki binada ortalama 1560 öğrenci, müdür, üç müdür yardımcısı, kırk üç öğretmenle eğitim ve öğretimini sürdürmüştür. Okulumuzun adı “Teğmen Ali İhsan Kalmaz İlkokulu” olarak benimsenmiş, isminin uzun olması nedeni ile daha sonra “Teğmen Kalmaz İlkokulu” olarak kayıtlara geçmiştir.

Okulumuz adını Şehit Topçu Teğmen Ali İhsan Kalmaz’dan almaktadır.

Ali İhsan Kalmaz 1938 yılında Isparta’da doğmuştur. Babası Osman Kalmaz, annesi Hatice Kalmaz’dır. 1949-1950 öğretim yılında Isparta Cumhuriyet İlkokulu’nu Pekiyi derece ile bitiren Ali İhsan Kalmaz daha sonra İstanbul Astsubay hazırlama okulunu 1954 yılında pekiyi derece ile bitirmiştir. Başarılarını her girdiği okulda devam ettiren Kalmaz, Kandilli Kız Lisesi sınavlarına girerek Devlet Ortaokulu diploması almıştır. Aynı yıl Kuleli Askeri Lisesine girmiştir. Üç yıllık başarılı bir eğitimden sonra 1957 yılında bu okuldan mezun olmuştur.

26 Eylül 1957’de Harp Okulu’na giren Ali İhsan Kalmaz 30 Ağustos 1959 yılında Topçu Asteğmen olarak şanlı ordumuzun saflarına katılmıştır.

27 Mayıs 1960 gece yarısından itibaren silahlı kuvvetlerin harekatı başlamıştı. Harbiyeliler başkentin stratejik noktalarına dağılıp duruma hakim olmuşlardı. Başlarında subayları bulunan bir grup Harbiyeli Büyük Postane’ye vardıklarında bu noktayı korumaya memur-polis görevlileri gelen grupla silahlı bir çatışmaya girmişlerdi.

Bu arada genç Topçu Teğmen Ali İhsan Kalmaz, göz açıp kapayıncaya kadar birçoklarının silahlarını almıştı. Paniğe kapılan bir jandarma eri silahını ateşleyince serseri bir kurşun bu genç teğmeni şehit düşürmüştü.

Türk Milleti bir Şehit Teğmen Ali İhsan Kalmaz kazanıyor. Milletimizin şehit evlatlarını yaşatma, unutmama duygu ve düşüncesi ile okulumuza “Teğmen Kalmaz İlkokulu” adı verilmiştir.

04.09.2023 199